ПОЗАШКІЛЬНА ОСВІТА ЯК ЗАСІБ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРИРОДНИХ ЗАДАТКІВ ДИТИНИ

Психологи стверджують, що діти нічого не хочуть відкладати на потім. Вони бажають жити, а не готуватися до життя. 


 

 

позашкілляПсихологи стверджують, що діти нічого не хочуть відкладати на потім. Вони бажають жити, а не готуватися до життя. Їхні інтелектуальні та творчі потреби мають задовольнятися негайно. Саме позашкільна освіта дає таку можливість, яка є важливим фактором найповнішого розкриття здібностей школярів та розв`язання різноманітних освітніх проблем, створення цілісної системи пошуку та виховання творчої особистості, адже позашкільні установи мають яскраво виражену специфіку впливу на особистість дитини.

Мережа у складі шести позашкільних навчальних закладів нашого міста, метою яких є - сформувати відношення до дозвілля як до часу для самовдосконалення, саморозвитку, навчити дітей розумно проводити вільний час, збережена завдячуючи міській владі (на превеликий жаль сьогодні в Україні існує проблема функціонування окремих позашкільних навчальних закладів). Палац учнівської молоді, Центр науково-технічної творчості учнівської молоді, міський Центр туризму, спорту і краєзнавства, Центр еколого-натуралістичної творчості та дитячі юнацькі спортивні школи №1 та №2, працюють у соціально-культурній та освітній сферах, доповнюють шкільну освіту та створюють позитивне виховне середовище для учнів, забезпечують кожній дитині можливість у вільний час всебічно розвинути власні творчі здібності, реалізувати природні задатки, сприяють професійному самовизначенню молоді, формуванню мотивів вибору професій, моральних та інших якостей, важливих для майбутньої трудової діяльності. Щороку випускники нашого та інших ПНЗ з того чи іншого напрямку, обирають відповідні середньо-спеціальні та вищі навчальні заклади, а отже і майбутню свою професію. 

Вченими встановлено, що творчі здібності не є синонімом здатності дітей до навчання; нерідко, коефіцієнт інтелекту, що визначається за відповідними тестами, у дітей творчих значно нижчий, порівняно з рештою. Отже, академічні успіхи школярів не збігаються з їх креативними здібностями. Заняття ж в позашкільних закладах, будучи необов`язковими, природно "добудовують” незаповнені проміжки соціального становлення особистості. Свобода і можливість вибору улюблених занять у позашкільних закладах благотворно впливає на школярів. У той же час, переживання успіху викликає позитивне ставлення до творчої діяльності, сприяє набуттю певного життєвого досвіду, навичок самостійної діяльності і поведінки. 

Зокрема нашим закладом  у поточному навчальному році було проведено 11 міських організаційно-масових заходів, у яких взяли участь більше 200 учнів ЗНЗ міста Луцька, представлено - 460 робіт школярів міста на 4 міських конкурсах- виставках. Висловлюємо подяку керівникам загальноосвітніх навчальних закладів міста Луцька за тісну та плідну співпрацю.

Наші вихованці постійно є переможцями обласних і Всеукраїнських змагань з радіоконструювання, винахідництва та раціоналізаторства, початкового технічного моделювання, запуску повітряних зміїв, радіопеленгації, картингу; виставок: технічного моделювання молодших школярів, технічної творчості, декоративно-прикладної, фотовиставки; конкурсу-захисту наукових робіт, рейтингової мережевої олімпіади з інформатики, виставок та конкурсів з декоративно-прикладного мистецтва.

Більше 250 вихованців Центру брало участь у 55 масових заходах з технічної творчості (11 міського рівня, 22 обласного рівня, 18 всеукраїнського рівня, 4 міжнародного рівня), в результаті яких отримано перемог:

- міського рівня: командні заліки – 1 перемога, особистий результат – 21 перемога,

-  обласного рівня: командні заліки – 7 перемог, особистий результат – 30 перемог,

- всеукраїнського рівня: командні заліки – 8 перемог, особистий результат – 40 перемоги,

- міжнародного рівня: 3 перемоги.

  Важливим напрямом діяльності позашкільного навчального закладу є робота з організації оздоровлення та відпочинку дітей у літній період. Зокрема нашим закладом організовується оздоровлення у дитячому позаміському закладі оздоровлення та відпочинку «Ровесник» і літній школі «Ерудит» для обдарованих дітей шкіл міста Луцька, яка і функціонує на базі вищезгаданого табору, у якому працюють педагоги нашого закладу та педагоги ЗНЗ міста.  У 2012 році було оздоровлено 400 дітей з міста Луцька (з них 200 – обдарованих та 200 – із соціально незахищених категорій).

19 вихованців Центру мали змогу оздоровитись в літній школі «Ерудит» та 3 гуртківців у Міжнародному дитячому Центрі «Артек», 33 вихованці відпочили у таборі «Буковель». 

Оскільки у нашому позашкільному закладі, як і у будь якому іншому, ставиться мета розвивати в дітей самостійність, творчість, працьовитість, сприяти всебічному розвитку особистості, то чинне місце у навчально-пізнавальній діяльності відводиться організаційно-масовій роботі, яка відбувається як і в середині кожного напрямку, де є свої традиційні заходи, так і для всіх напрямків загалом.

Гурткові заняття позашкільних закладів міста мають філії, зокрема наші проводяться як безпосередньо на базі Центру, так і на базі 8 навчальних закладів міста, за що окремо висловлюємо подяку керівникам цих установ:

Луцький технічний коледж – обслуговування та ремонт побутової електротехніки,

НВК «ЗОШ-інтернат І-ІІІ ступенів – правознавчий ліцей» – судномоделювання, ТММШ, історико-технічне моделювання;

ЗОШ № 13 – дизайн, основи поліграфії та видавництва;

ЗОШ № 12 – столяр-конструктор;

ЗОШ № 20, НВК № 24 – ПТМ;

Товариство сприяння оборони України – спортивна радіопеленгація;

Міжшкільний навчально-виробничий комбінат – картинг.

Налагоджена співпраця позашкільних заходів із засобами масової інформації, зокрема нами продовжена співпраця із Волинським телебаченням та міською газетою «Луцький замок» для популяризації досвіду Центру.

З грудня 2011 року методистом Федюком П.М. налагоджена співпраця з старшим науковим співробітником Інституту обдарованої дитини Національної Академії педагогічних наук України Туровим Миколою Петровичем та організоване дистанційне навчання у школі юних винахідників (м. Київ).

Протягом 2011-2012 навчального року педагогами Центру проведено 18 інформаційно-методичних заходів: міського рівня -16, обласного -1 та всеукраїнського -1, також проводились консультації на допомогу керівникам гуртків  шкіл міста у вивченні та розв’язуванні складних для них технічних питань, за своїм змістом вони були як теоретичними, так і практичними. На базі Центру функціонує «міська творча лабораторія» - кабінет дизайну. Серед педагогів закладу – два керівника гуртка-методиста.

 У листопаді 2011 року спільно з Волинським обласним ЦНТТУМ був організований та проведений Всеукраїнський семінар-практикум для завідуючих відділів з організаційно-масової роботи та виставок обласних центрів науково-технічної творчості учнівської молоді «Організаційно-масова та виставкова робота – традиції та інновації».

Нам вчасно та доцільно завжди надається ММК методична та консультативна допомога працівниками управління освіти Луцької міської ради. Міські інформаційно-методичні заходи завжди проводяться на належному рівні – можна почерпнути багато нового та цінного і «принести» у свої навчальні заклади.

Позашкільна освіта має потужний потенціал у підготовці дітей та підлітків до життєвого самовизначення та чомусь постійно відчуває катастрофічну нестачу фінансування на розвиток матеріально-технічної бази, зокрема на придбання матеріалів для оснащення кабінетів (щодо нас – нам необхідний комп’ютерний клас, лабораторія фототехнічного гуртка (відповідно - фото- та відео- апаратура), оснащення для обсерваторії; спецапаратура та спортінвентар для спортивної радіопеленгації, картингістів, кошти для забезпечення проведення та участі у змаганнях  різного рівня  і т.д.. 

Та не дивлячись на це…ми є фанатами своєї справи….і як писав Василь Сухомлинський

«Пам`ятайте, що ви не тільки сховище живих знань. Не тільки фахівець, який уміє передати інтелектуальне багатство людства молодому поколінню, запалити в його душі вогник допитливості, любові до знань. Ви - один зі скульпторів, який творить людину майбутнього. Виховання - творення Людини - це ваша професія»

Філонюк А.В., методист Луцького міського ЦНТТУМ 

 

Корисні посилання