Конкурс юних інформатиків, аматорів комп’ютерної техніки

 З метою стимулювання інтересу школярів до поглибленого вивчення інформаційних технологій, виявлення та підтримки обдарованої молоді міське управління освіти провело Конкурс юних інформатиків, аматорів комп’ютерної техніки. 


З метою стимулювання інтересу школярів до поглибленого вивчення інформаційних технологій, виявлення та підтримки обдарованої молоді міське управління освіти провело Конкурс юних інформатиків, аматорів комп’ютерної техніки. Змагались юні IT-шники в трьох номінаціях: «Офіс-менеджмент», «Web-дизайн» та «Програмування». Темою Конкурсу було «Енергозбереження – крок до майбутнього». 
Захід тривав два дні. Першого дня школярі протягом чотирьох годин виконували конкурсне завдання, а другого – представляли заздалегідь підготовані проекти. Це, мабуть, було найцікавішою частиною змагань. Адже конкурсанти разом з керівниками наполегливо працювали, щоб створити найкращу презентацію, Web-сайт чи самостійну діючу і, головне, потрібну програму. Необхідно було також захистити свій проект перед журі та іншими учасниками, відповісти на їх, часом каверзні, питання. З іншого боку таке представлення власних робіт стало хорошим тренуванням для подальшої проектно-наукової діяльності, навчило конкурсантів впевнено триматись на публіці, володіти і утримувати увагу аудиторії, вести дискусію. 
В Конкурсі взяли участь команди 11 луцьких шкіл, всього 31 чоловік. Захід проводився на базі Луцького міського ЦНТТУМ, НВК №9 та гімназії №4. Учнівські роботи оцінювало компетентне журі, що складалось з найсильніших учителів  та керівників гуртків інформатики міста. Воно відмітило високу майстерність учасників у галузі IT-технологій а також складність та актуальність представлених на Конкурс проектів.

 
Визначено таких переможців у номінаціях:
«Офіс-менеджмент»: Бондар Ярослав (НВК №9) – 1-е місце, Козлова Ольга (НВК "Гімназія №14 імені Василя Сухомлинського") - 2-е місце, Мацюк Дар'я (ЗОШ №15) і Кирилюк Антон (НВК №22) – 3-е місце.
«Web-дизайн»: Гамонін Назар (ЗОШ №20) – 1-е місце, Куделя Михайло (ЗОШ №15) – 2-е місце, Гуменюк Максим (гімназія №18) і Сельвеструк Анастасія (НВК №26) – 3-е місце.
«Програмування»: Жигалло Микола (гімназія №4 імені Модеста Левицького) - 1-е місце, Кульчицький 

Сергій та Решетник Денис (НВК №9) - 2- місце, Нагурнік Владислав (НВК "Гімназія №14 імені Василя Сухомлинського"), Ісаєв Максим (СШ №1) та Артемук Олександр (гімназія №18) - 3-е місце.
В командному заліку визначились такі переможці:
1-е місце - НВК "Гімназія №14 імені Василя Сухомлинського",
2-е місце - гімназія №4 імені Модеста Левицького,
3-е місце - ЗОШ  №15.

Ось які враження від Конкурсу у члена творчої групи по його підготовці, голови журі в номінації «Офіс-менеджмент» Каріни Олександрівни Кінах:

«У номінації «Офіс-менеджмент» змагались десять конкурсантів, які продемонстрували дуже високий рівень робіт. Учні дізнались чимало корисного та цікавого про енергозбереження, працюючи над своїми проектами та слухаючи виступи інших.
Перше місце виборов учень 9-М класу НВК № 9 Бондар Ярослав, який підготував на домашнє завдання не лише презентацію, а й кілька буклетів з порадами щодо економії тепла, газу, води та електроенергії, а також представив свої дослідження про середнє споживання електроенергії побутовими приладами у вигляді електронних таблиць та діаграм. Друге місце дісталось учениці 10-Б класу НВК "Гімназії № 14 ім. В. Сухомлинського" Козловій Ользі. Усім учасникам та журі дуже сподобалось відео Ольги, яке вона разом з друзями зняла, досліджуючи енергозбереження у нашому місті. Третє місце посіли двоє конкурсантів: учениця 8-А класу ЗОШ № 15 Мацюк Дар’я та учень 10-А класу НВК № 22 Кирилюк Антон. Робота Дар’ї розкрила законодавчий аспект енергозбереження в Україні, мала багато посилань на публікації різних організацій, які займаються дослідженнями у галузі енергозбереження, та новини про сучасні енергозберігаючі технології. Презентація Кирилюка Антона включила в себе план «Екологічно-чисті ідеї» та інформацію про первинні, традиційні й відновні джерела енергії. Також було відзначено учня 10-А класу гімназії № 18 Віюка Назарія за активну участь у конкурсі. Назарій підготував цікаву відеотеку, навів безліч фактів та заходів із заощадження енергії, розповів про альтернативні джерела енергії та функціонування пасивного будинку.
Журі та учасники конкурсу не лише отримали задоволення від переглянутих робіт, але й стали більш обізнаними з питань енергозбереження
».

"Роботи переможців є на дуже високому рівні, - ділиться своїми враженнями  член журі в номінації «Web-дизайн» Роман Валерійович Вітковський, - зокрема у переможця Гамоніна Назара найкраще розроблений дизайн та побудована зручна навігація, як в домашньому завданні, так і  в контрольній роботі. Куделя Михайло - єдиний, хто застосував технологію веб-дизайну php для виконання завдання вдома. Також Гуменюк Максим та Сельвеструк Анастасія, що зайняли третє місце, продемонстрували хороший рівень, показавши, що можуть створювати сайти з використанням html, css та javascript самостійно на контрольній роботі. 

Усі конкурсанти залишились задоволеними. Переможці раділи здобутим нагородам, а віс інші усвідомили свої помилки та ще з більшим ентузіазмом почали підготовку до інших олімпіад і турнірів".

Член журі в номінації "Програмування"  Ярослава Степанівна Бондар: "Конкурсанти у номінації «Програмування» порадували різноманітністю підходів до розв’язування поставлених задач. Використовували такі програмні середовища, як Delphi, C++, C Sharp, Unity, Pascal, PascalABC.

Особливо цікавими були домашні проекти . Серед них програма обрахування витрат на електроенергію різними видами електроламп, програма для обчислення витрат і контролю комунальних послуг, економічна гра «Біржа цінних паперів», програма «Червона книга рослин  Волинської області», український Web-браузер, навчально-контролююча програма для учнів молодших класів «Дії з числами», тестуюча програма. Цікавим виявився навчально-ігровий проект Владислава Лахая «Funny English» («Весела англійська»). Та найбільше вразила журі, спонсора та самих конкурсантів кросплатформенна гра Жигалло Костянтина «CrossRoads», придатна для комп’ютерів, планшетів і мобільних телефонів".

Нашим Конкурсом уже зацікавились практикуючі програмісти Луцька. Представник компанії «Internet Devels», директор школи Web-програмування «Oxit» Іван Тібеж, спостерігав за перебігом змагань, брав участь у роботі журі та нагородив цінними призами переможців Конкурсу та учасників у номінації «Програмування», які, на його думку, є особливо перспективними.


Вітаємо переможців інтелектуальних змагань з інформатики, а всім учасникам Конкурсу зичимо нових злетів та творчих пошуків! Дякуємо керівникам, що підготували учасників змагань та членам журі.

Фотозвіт

 

 


Корисні посилання